Kabels en leidingen: ontluchter


De ontluchter wordt gebruikt voor het ontluchten van systemen. Dit zijn voornamelijk systemen voor verwarming. Zo kan het gaan over radiatoren bijvoorbeeld. Ontluchten is het verwijderen van de lucht uit het systeem die normaal vloeistof moet bevatten. Bij radiatoren is het zo dat het hete water de radiator vult en daardoor warmte afgeeft. Wanneer lucht in het systeem geraakt is, kan een stuk van de radiator niet met heet water gevuld worden. Dit zorgt voor een slechte werking van het verwarmingssysteem. Verder kan lucht doorstroming van het systeem belemmeren en zo de levensduur van het systeem verkorten. Het signaal dat ontluchten noodzakelijk is, zijn de borrelende geluiden die u soms hoort bij de radiator.

Doordat lucht stijgt is het noodzakelijk de ontluchting aan de bovenzijde van het systeem te doen. Er kan ook een lus gelegd worden in het systeem zodat ontluchting op die plaats kan gebeuren. Daarover verder meer. Er zijn ontluchters op de markt beschikbaar waar ontluchten manueel dient te gebeuren, maar ook automatische ontluchters zijn op de markt beschikbaar.  

De manuele ontluchting blindstop of kraantje die met een speciale sleutel opgengedraaid kan worden. Daar kan de lucht uit het systeem ontsnappen. Het is belangrijk dat de ontluchter bovenaan de radiator gepositioneerd zit. Voor de manuele ontluchting dient het verwarmingssysteem eerst op een zeer hoge temperatuur geplaatst te worden. Zodoende worden alle radiatoren heet. Nadien wordt de CV ketel uitgeschakeld en kan het ontluchten van start gaan. U begint bij de laagst gepositioneerde radiator en werkt naar boven toe. De blindstop wordt opengedraaid tot er een continue waterstraal spuit. Dit is het signaal dat alle lucht uit die radiator is verdwenen. Elke radiator wordt stuk voor stuk ontlucht tot ze allen ontlucht zijn.  

De automatische ontluchter wordt geplaatst door een leiding te onderbreken. Deze luchtafscheider bestaat uit een inlaat en een uitlaat. Het water met de luchtbellen in komt in de inlaat. Het beluchte water gaat langs een buis waardoor de luchtbellen kunnen stijgen. Bovenaan de kamer zit een vlotter die de ontluchting afsluit. Wanneer in deze kamer voldoende lucht uit het water zit, zal het waterpijl dalen en daardoor zal de vlotter de ontluchtingsopening open zetten. De lucht kan hier ontsnappen en zo zal de vlotter terug stijgen en de kamer terug afsluiten. Dit proces wordt continu herhaald. Wanneer het water voldoende ontlucht is, wordt het via de uitlaat van de automatische ontluchter terug in het systeem gebracht. Op die manier moet geen manuele ontluchting meer gebeuren. Het systeem kan ook ten allen tijde optimaal gebruikt worden, wat leidt tot heel wat energiebesparing.

Kijk op De Jongh Pipesystems voor een assortiment aan ontluchters.

Over ons

Diederik's passie voor techniek

Diederik hier, welkom op mijn online stekje. Ik verzamel graag informatie en gegevens bij elkaar over de breed uiteenlopende onderwerpen. Maar al die onderwerpen vallen wel binnen het thema 'techniek'. De voorliefde voor de technische wereld heb ik vanuit huis meegekregen. Eigenlijk werken bijna al de mannen in onze familie binnen de techniek: de een is autotechneut, een ander IT-specialist en weer een ander bouwkundige. Het zit bij ons misschien in de genen : ). Op dit blog mag je met enige regelmaat informatieve stukjes verwachten. Ik houd het bewust algemeen, zodat een leek er ook wat aan kan hebben. Tot gauw!

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

25 augustus 2017
De ontluchter wordt gebruikt voor het ontluchten van systemen. Dit zijn voornamelijk systemen voor verwarming. Zo kan het gaan over radiatoren bijvoor